Din klätterguide

För nybörjare: 
 • Börja med att klättra för att få en känsla för hur det känns och vart ens gräns går både när det gäller höjd, styrka, teknik osv. Men det första tekniktipset är att börja använda benen istället för att bara dra sig upp med händerna. Tänk på att fördela allt på både ben och armar så att du får en bättre uthållighet. 
 • Bouldering är den enklaste formen av klättring och kan därför vara bra att börja med. Här behöver du inte all utrustning, det räcker med skor och krita. Det innebär att du klättrar på väggar som inte är särskilt höga och när du har klättrat färdigt hoppar du ner på en crashpad som ligger under dig. 
 • Se till att ha rätt utrustning.

  Skor: Det finns en mängd olika klätterskor men det finns skor för nybörjare som är snällare mot fötterna, men kom ihåg att klätterskor generellt ska sitta väldigt tajt. 

  Sele: Selen har du runt om dig när du klättrar upp och det är den som du ankrar dig fast till repet med. Det finns flera olika modeller men det viktigaste att tänka på är att den ska kännas bekväm och sitta tight mot kroppen. 

  Krita och kritpåse: Kritan som används består av magnesiumkarbonat hjälper emot svettiga händer och gör att du får ett bättre grepp. Kritpåsen är helt eneklt till för att ha kritan i. 

  Borste: Borsten är bra att ha för att kunna borsta av gamal krita från andra klättrare, då den gamla kritan kan göra att man lättare tappar sitt grepp. 

  Repbroms: Den vill du självklart ha med dig för din säkerhets skull, den bromsar automatiskt repet vid ett fall. 

 

För att bli en bättre klättrare: 
 • Jobba på att bli starkare. En stark nedre rygg i kombination med starka magmuskler kommer att vara en bra bit på vägen, ett tips är därför att jobba på att träna upp din core. Ett annat tips är att göra många armhävningar då det är en bra övning för att involvera många muskler samtidigt. 
 • Träna på din teknik, drop knees, backsteps och heel hooks. Muskler drar snabbt åt sig syra om du endast klättrar på muskelstyrka. Det är därför viktigt att lära sig att använda benen på rätt sätt eftersom att de är våra starkaste muskler. 
 • Kom ihåg att vila. Det är viktigt att din kropp får återhämtning. En enkel regel att förhålla sig till är att vila dubbelt så länge som du har varit på väggen och klättrat.

 

Till den dagen du känner dig redo att bergsklättra listar vi några förlag på platser att klättra på i Sverige: 

 • Klätterpark vid Svansjön i Lindvallen, Sälen
 • Klippklättring i Åre
 • Ålandsklippan i Uppsala
 • Nacka kvarn i Stockholm 
 • Häggsta klätterklippa i Stockholm

 

Ta del av "5 snabba" med ett av Sveriges ledande klättercenter: 
1. Vad är det bästa med att klättra?
Världens bästa sport! Ständigt nya utmaningar att lösa. Fokus ligger just på att hitta lösningar, och du märker inte förrän efteråt att du tränat en massa muskler som varken du eller den samlade läkarkåren ens visste att de fanns.
2. Kan du dela med dig av ditt bästa tekniktips för nybörjare?
Lita. På. Fötterna.
3. Vilken/vilka andra träningsformer kombinerar du med klättring? 
Traditionell gymträning.
4. Vad är ditt tips till någon som är höjdrädd men som vill börja klättra? 
Boka en instruktör och berätta att du är höjdrädd innan ni börjar. Sen tar ni det gradvis, lite i taget. Oftast går höjdrädslan över ganska snabbt.
5. Vad är din go-to träningslåt? 
Hm...oftast lyssnar jag på poddar eller böcker när jag gymmar, men aldrig när jag klättrar, åtminstone inte i hörlurar, men OM... kanske "Crossfade - Maceo Plex Mix" med GusGus eller "Trauma" med NTO.