Vad är Ashtanga Yoga?

Traditionellt börjar sekvensen med fem stycken solhälsning A och B följt av stående och sittande positioner, asanas, ur olika serier. Dessa serier är uppbyggda så att man bör behärska den första innan man lägger på de senare. Den sista sekvensen är till för att varva ned.Ordet ashtanga är sanskrit och betyder ”åtta delar”, och ordet ashtangayoga syftar ursprungligen till en lära om den åttafaldiga väg som finns i en viktig text inom yogafilosofin som heter Yoga Sutras. Yogastilen kallas enligt denna lära egentligen ashtanga vinyasa, men i dagligt bruk kallas yogaformen ashtangayoga.

Ett kännetecken för ashtanga är vad som kallas Mysorestilen, då yogan lärs ut i en mindre grupp där deltagarna gör övningarna i sin egen takt medan läraren hjälper till när och där det behövs. Detta gör yogaformen passande för såväl nybörjare som avancerade utövare, eftersom alla kan anpassa den till sin nivå och sitt tempo.

Vilka är fördelarna med Ashtanga Yoga?

Då det är en kraftfull och tuff yoga gör den både kroppen starkare och mer vältränad, samt ökar syrehalt i blodet och blodcirkulationen. Du blir också mer flexibel, får mer energi och blir piggare. Som de andra typerna av yoga passar det också dig som behöver minska din nivå av stress och vill hitta ett lugn. Kombinationen av rörelserna med andningstekniken och bandhas, så kallade kroppslås, sägs göra att du blir svettig och därmed rensar kroppen på gifter och slaggprodukter.

Vem passar Ashtanga Yoga för?

Ashtanga yoga passar dig som vill utmana dig själv och bli svettig, samtidigt som du ökar din balans, blir mer flexibel och låter andning stå i fokus. Såväl erfarna yogis som nybörjare kan njuta av ashtanga genom att anpassa tempot efter sina förutsättningar, vilket också gör det passande för dig som upplever dig påverkas av varierande dagsform. Eftersom yogaformen är fysiskt krävande är det viktigt att lyssna på kroppen och inte pressa dig själv för hårt eller snabbt. Varje ställning har som syfte att förbereda inför nästa genom att bygga upp den balans och styrka som krävs, det är därför viktigt att ordningen på både positioner och sekvenser följs.

Detta är hur Swiftr-medlemmen Sofia upplevde sin första Ashtanga-klass: ”Det var när jag började med Ashtanga som jag lärde mig att verkligen andas med rörelserna. Eftersom det alltid är samma Asanas (poser) i samma följd så är det lättare att verkligen gå in i dem och låta andningen leda mig framåt. Det gör min praktik djupare och med mer närvaro. Jag älskar att börja min dag med Ashtanga, gärna i form av Mysore där man praktiserar i grupp men fortfarande individuellt. Det är en väldigt stark energi som gör upplevelsen väldigt unik i relation med andra yoga former.”.

Se vilka Ashtangaklasser som finns i närheten av dig, och boka ditt nästa pass redan idag!

Testa Yoga med Swiftr 

 

Vill du läsa om fler yogaformer? Här kan du läsa om Hatha Yoga, Bikram Yoga och Yin Yoga!