En vältränad Einstein?

Den egna intelligensen är faktiskt direkt påverkbar av fysisk aktivitet. Vid träning påverkas nämligen hjärnans plasticitet, ett finare ord för hjärnans formbarhet, då fler nervceller skapas i vårt center för vår minnes- och inlärningsförmåga (hippocampus). När antalet nervceller ökar förbättras kommunikationen mellan dessa, vilket gör att hippocampus kommer att växa och du blir smartare.

En aktiv hjärna är en glad hjärna

Vi blir alltså smartare med träning och vi kan även må bättre psykiskt. En av anledningarna till detta är att hjärnans signalsubstanser serotonin och dopamin frigörs i hjärnan vid fysisk aktivitet, vilket gör att vi mår bättre. Huruvida man faktiskt blir lycklig av träning beror på självklart definitionen av lycka, men det vi vet är att det minskar risken för att vara olycklig i varje fall!

Kondition eller styrka?

Den träningsform som jag anser ger bäst resultat för att uppnå både en högre intelligens och lycka är kardiovaskulär träning. Hit räknas all träning som skapar flås, exempelvis konditionsträning. För en person kan det innebära hård träning, för en annan kan det innebära att ta en promenad, att dansa eller kanske simma. Vem är då lyckligast och smartast, maratonlöparen eller crossfit-atleten? Man får större effekt med kardiovaskulär träning men träning med fria vikter kommer också att ge effekt.

Håll dig frisk

Det väntar fler fördelar för den som är beredd på att avsätta tid för träning, fördelar som den som väljer att förskjuta träning går miste om. Framför allt minskar regelbunden träning risken att möta sjukdomstillstånd som hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, diabetes, depression, hjärtinfarkt och stroke. På grund av okunskap tar dock hellre många ett vitt piller än att röra på sig.

Hur ofta ska man då träna för att uppnå bästa effekt? För att förändra strukturer i hjärnan och bilda nya nervceller och kopplingar samt förebygga sjukdomar bör man träna några gånger i veckan, en halvtimme till en timme åt gången.

Avslutningsvis - Mina 3 tips för bättre hjärnhälsa:

  1. Rör på dig regelbundet och gör det till en livsstil
  2. Se till att du tränar nått som du tycker är roligt
  3. Glöm inte vardagsmotionen

 

 

Vill du också träna roligt och effektivt i Stockholm eller i någon annan stad där Swiftr finns? Klicka dig vidare för att komma igång med spännande och varierad träning redan idag.

Se Swiftrs studios