#1 Använd dig av 80-20% regeln

Med sommaren blir det ofta fredag, lördag, söndag även övriga dagar i veckan. Och visst kan det få vara så ibland. Men det är just kontrasterna mellan vardag och helgdagar som gör att man upplever ledigheten med nöje och glädje. Men skippa att äta nyttigt och hälsosamt hela tiden för att försöka vara 100% perfekt, det håller aldrig i längden. Sänk ribban redan från början och sätt som mål att äta 80% hälsosam och näringsrik kost, och låt 20% av maten som intas vara efter behag. När du majoriteten av tiden väljer att äta bra och ren mat går det att välja sämre alternativ några gånger utan att påverka form eller hälsa. Planera vilka dagar du väljer att unna dig något och vilka dagar du kommer äta rent och nyttigt. Tro oss, den där mjukglassen kommer smaka som guld i mun när du väljer en dag i veckan att fira till det på!

#2 Ät mat som är vackert för ögat och Instagram

Sommaren kryllar av vackra färger både när det kommer till frukt och grönsaker. Ett riktigt bra knep förutom att frossa i dessa härligheter är att använda sig av den digitala världen. Du vet ju att du sällan postar en ful Instagrambild på mat så använd sociala medier för att sätta fräschör på din måltid. Är du en person som lätt småäter innan måltiderna? Använd sådana fall bilderna på maten för att äta just den tallriken som du har fotat. Ät maten när den står dukad på bordet eller picknickfilten, inte ståendes eller på språng.

#3 Gör som fotomodeller och drick vatten för fin hy

Hjärnan är väldigt duktig på att lura kroppen vad det är den egentligen vill ha. När vi upplever sug efter något är det 7 gånger av 10 egentligen törst vi känner. Se till att tillfredställa kroppen med mycket vätska (i form av vatten) innan varje måltid och fyll på under hela dagen. Vi dricker vanligtvis alldeles för lite vatten överlag, kroppen kräver ungefär 2 liter vatten per dag beroende på hur aktiv man är. Mät upp en 1-liters kanna med vatten varje morgon och ställ i kylen, fyll på två till tre gånger så att du har koll på mängden vatten du får i dig.

#4 Var en Skalman

Trots oklarheter förkommer det många teorier om att regelbundet matintag håller igång kroppens förbränning. Även om så inte skulle vara fallet är regelbundenhet när det kommer till just matvanor ett bra verktyg för att inte falla i sockerfällan eller överlag småäta innan maten står på bordet. Planera ditt matintag och se till att ät 5-6 mål mat varje dag, varav 3 är huvudmåltider och resterande mellanmål för att hålla en bra blodsockernivå.

#5 Ät fett, kolhydrater och protein vid varje mål

Genom att inkludera bra fetter, kolhydrater och protein i varje måltid (även mellanmål) håller du dig mätt längre. Bra fetter får du exempelvis från avokado, fröer i alla dess former, nötter, olivolja, fet fisk. Livsmedel som är bra kolhydratskällor är exempelvis grönsaker i alla dess former, olika typer av sallad, frukt och bär, sötpotatis och vanlig potatis. Proteinkällor att digga är exempelvis fisk, fågel, linser och bönor. Var miljö- och klimatsmart och ät kött som en festmåltid. Kom ihåg att grönsaker även är gott att grilla!

Kost och träning går hand i hand så keep it up nu i slutet av sommaren eller början av hösten och se till att äta fräscht med måtta och planera in pass där du befinner dig. Swiftr ebjuder via våra partnerstudios massa härlig träning runtom i landet så klicka dig vidare till vårt breda utbud av studios för att hitta det stället där du vill träna! 

Vill du testa träning i Stockholm, Malmö och Göteborg?

Swiftr passar allt från nybörjare till proffs.

Träna med Swiftr