
Fotboll är en favoritsport bland svenskar
När sportkedjan Stadium gav Sifo i uppdrag att undersöka svenskarnas träningsvanor visade resultatet att 30 procent av svenskarna tränar mellan två och tre gånger i veckan i genomsnitt. Sex procent av de som besvarade enkäten uppgav att de ägnade sig åt träning varje dag medan åtta procent påstod att de aldrig motionerade.
Trots att ett gymkort och ökad fysisk träning i vardagen brukar vara ett vanligt nyårslöfte vid varje årsskifte finns det anledningar till att svenskarna inte tränar mer. Ett av de vanligaste skälen till att skippa träningspasset är att man föredrar att prioritera andra fritidsaktiviteter. Dessutom varierar träningsform- och frekvens väsentligt mellan olika åldersgrupper. Yngre personer mellan 18–29 år är föga otippat mer aktiva än de som befinner sig mitt i livet mellan 30–49 år. I det äldre åldersspannet pekar dock siffrorna på att den genomsnittlige pensionären (65–79 år) tränar oftare än personer mellan 50 och 64 år.
Vid en kartläggning av de största sporterna i Sverige 2020 och en titt på de idrotter som har flest registrerade utövare befann sig sporter som kampsport, ridsport och handboll på listan. Flest utövare i Sverige står fotbollen för med hela 604 681 registrerade spelare på såväl hobby- som elitnivå. Det innebär att över en halv miljon svenskar spelar fotboll en eller flera gånger i veckan.
Kanske är det fotbollens massmediala och populärkulturella genomslag som står bakom de imponerande siffrorna. Eller så är det sportens enkelhet som lockar - den kan spelas såväl inomhus som utomhus beroende på säsong och kräver i princip endast en boll och ett par rediga fotbollsskor innan matchen kan dra igång. Oavsett hur mycket eller lite du tränar kvarstår dock det faktum att vila är en minst lika grundläggande del av en träningsrutin som rörelse. Om kroppen inte får vila finns en risk att den bryts ned då den inte hinner återhämta sig efter fysisk ansträngning. Tecken på att kroppen inte fått tillräcklig återhämtning är exempelvis trötthet, ömma muskler och sömnbesvär. I den här artikeln tänkte vi därför ta en välbehövlig paus från gympasset och tipsa om sinnets sporter - stimulerande och adrenalinfyllda aktiviteter som fungerar i viloläge.
Spel
Längtan efter spänning och kickar är inte sällan en viktig motivationsfaktor vid träningsformer som exempelvis kampsport och basket. Faktum är att du kan få utlopp för samma slags begär genom bland annat spelvärlden. En skicklig atlet är strategisk, har känsla för tajming och har gjort relevant research om hur en bäst uppnår ett framgångsrikt resultat. Samtliga drag kommer väl till pass i samband med exempelvis blackjack - ett amerikanskt spel som liknar Baccarat. En vital del av det senare är att som ett första steg lära sig vad spelet går ut på och hur man spelar - något som enkelt kan göras genom det breda utbud av sidor online som lär ut hur man spelar blackjack.
Korsord
Korsord är den ultimata hjärngympan för den som tagit en paus från konditionspasset. Det är en aktivitet som är bäst lämpad för att ägna sig åt i soffan, i solstolen eller varför inte från mobilen genom att tävla mot en kompis i Wordfeud. Korsord har en rad olika fördelar; gör du det regelbundet bättras ditt vokabulär samtidigt som din kunskap om omvärlden ökar. Dessutom övar du upp minnet på ett underhållande sätt och utövar mindfulness då korsord kräver full koncentration på en enda sak. Avslutningsvis visar studier att personer som ofta löser korsord och andra ordpussel håller hjärnan alert i högre ålder. Efter att fler än 17 000 personer över 50 år genomfört nio kognitiva test via en forskningsplattform på nätet visade det sig att de som löpande löste korsord hade ett minne som kunde jämföras med tio år yngre personer.
E-sport
Med E-sport menas “elektronisk sport”, det vill säga en samlingsbeteckning för samtliga tävlingar som äger rum i en virtuell miljö. Här hittar vi allt från Tv-spel, mobilspel, och Virtual Reality (VR). Pionjärerna på e-sportmarknaden är de sydkoreanska arrangörerna bakom World Cyber Games och sporten ökar alltmer i popularitet. Officiellt sett betraktas e-sporten emellertid inte som en idrott i Sverige idag då e-sporten ännu inte erkänts av riksidrottsförbundet. Riksidrottsförbundets stadgar pekar på att idrott ska vara en fysisk aktivitet som en ägnar sig åt för välmående, för att ha roligt och för att prestera mera. E-sporten uppfyller två av dessa villkor då det inte sällan är både kul och prestationsinriktat. Avgörande är dock om e-sporten kan ses som en fysiska syssla. Faktum kvarstår dock att e-sporten är det optimala alternativet för den som vill få utlopp för sin prestationslystnad utan att höja pulsen.
Yinyoga
Även om yoga typiskt sett fordrar fysisk rörelse finns det alternativa yogaformer med mer fokus på vila och återhämtning, såsom Yinyoga. Den senare yogastilen karaktäriseras av passiva positioner med lätta, mjuka stretchrörelser där stillheten och den medvetna närvaron tillåts ta plats. Det är inte ovanligt att deltagare tar med sig hjälpmedel såsom filtar och bolster för att justera positionerna efter dagsform och tycke. Yinyoga passar den som är stel eller lider av smärtor i kroppen eller den som är trött eller överstimulerad. På sikt utgör yinyoga ett ypperligt komplement till annan yoga och träning och bidrar till att minska stress och oro och till en större medveten närvaro i nuet. Digitala framsteg inom fitnessvärlden medför att man idag kan testa yinyoga från hemmets komfort genom videos på sajter som bland annat Yogobe. För den som hellre beger sig till en traditionell yogastudio finns pass för samtliga nivåer i de flesta större städernas utbud av yogastudios.