HIIT står för High Intensity Intervall Training och handlar om att träna på din maxnivå under en kort period varvat med vila. Detta upprepas sedan i flera intervaller i pass som ofta varar i ca 20–30 minuter. Denna typ av träning har visat sig förbättra konditionen, öka förbränningen och samtidigt träna musklerna. Den är dessutom lika effektiv som lägre pass med lägre intensitet vilket gör att det passar perfekt för dig som har ont om tid men ändå vill bli riktigt genomtränad och svettig. Det är även passande för dig som vet med dig att du lätt maskar eller har svårt att nå upp till ditt max – om du vet att det inte är mer än 60 sekunders arbete innan vilan är inom räckhåll blir det lättare att ta ut sig ordentligt. 

Intervallformen går att anpassa till de flesta typiska konditionsidrotter såsom simning, löpning och cykling, men också styrkebaserade träningsformer. Viktigt att tänka på är att så intensiv träning är påfrestande för kroppen, och att du därför bör börja försiktigt som nybörjare och lyssna på kroppens signaler. Oavsett om du är ovan eller har tidigare erfarenhet av intervallträning är det bra att vara noga med uppvärmningen för att minska risken för skador och förbereda muskler och leder inför utmaningen. Det är också rekommenderat för att hålla sig till max 2-3 HIIT-pass i veckan och låta eventuella övriga pass vara lågintensiva, eftersom kroppen tar längre tid på sig att återhämta sig.

Det kanske mest kända namngivna formen av HIIT-intervaller är Tabata. Grundupplägget är 20 sekunders arbete och 10 sekunders vila åtta gånger, så att varje intervall blir ca 4 minuter lång. Konceptet går att applicera både på intervaller på löpband, på burpees, styrkeövningar eller varför inte en mix av dem alla? Det är instruktören eller du själv som väljer hur många övningar och intervaller du väljer att göra, men ett tips är att välja övningar som inte kräver allt för mycket utrustning eller är utspridda över en stor yta med tanke på den korta vilan.

Flera av de cirkelpass som Swiftr erbjuder via våra partnerstudios är uppbyggda enligt Tabata eller liknande upplägg, så klicka dig vidare till vårt breda utbud av över 1500 klasser i veckan för att hitta det som du vill boka! 

 

Källa: https://www.svensktkosttillskott.se/det-har-ar-hogintensiv-intervalltraning-hiit