
Kampsport - Den bästa träningen?
Kampsport är en effektiv och kul träningsform tycker vi. Lär dig om vanliga grenar inom kampsport och varför det kan vara den bästa träningen för dig.
Vi får ofta frågan om huruvida kampsport är en bra träningsform. Sedan blir följdfrågan vilken kampsport som är bäst och om man brukar skada sig och få blåmärken.
Här försöker vi ge dig svar på dina frågor och undrar du något mer får du gärna mejla oss på: hello@swiftr.app
Vem passar kampsport för?
- Kampsport är perfekt för dig som gillar att träna hårt.
- Och som gillar att träna i grupp.
- Till sist är det lika effektivt för en tjej som för en kille.
Enligt vår erfarenhet finns det sällan aggressiva personer som tränar kampsport. Istället är stämningen god och lekfull.
Det för med sig att du lätt kan lära känna nya personer när du tränar kampsport, vilket vi tycker är en bonus.
Slutligen nämner vi att du inte behöver sparras, alltså slåss med skydd, utan du kan utöva kampsport som en ren träningsform där du slår på mittsar (kuddar) och boxningssäckar. Vilket faktiskt är det vanligaste.
Fördelar med att träna kampsport
När du tränar kampsport får du en varierad träning som fokuserar på kondition och rörlighet, till skillnad från gymträning, där fokus är på att bygga muskler. Tack vare den varierade träningen får du:
- Bättre balans: Toppen för många situationer i vardagen och extra bra om du åker skidor, skridskor, gör yoga eller surfar!
- Mer uthållighet i dina muskler: Som gör att dina långa arbetsdagar framför skrivbordet blir lättare.
- Utvecklad kroppskontroll: Vilket på samma sätt som balans kan hjälpa dig i många andra sammanhang än just kampsporten.
De flesta kampsportsklubbar prioriterar också stretching, vilket gör dig mer vig. Som till följd gör att du undviker skador som tyvärr uppstår när vi blir äldre och stelare.
En sista fördel med kampsport är att du får bättre självförtroende. För även om du förhoppningsvis aldrig behöver försvara dig i det verkliga livet, så är det en skön känsla att veta att du inte är helt hjälplös.
Teknik i kampsport
För att maximera dina träningsresultat inom kampsport är tekniken otroligt viktig. Kanske mer viktig än i någon annan sport. Prioritera därför att få in rätt teknik innan du ökar tempot och kraften. Sedan gör bra teknik att du minimerar risken för skador, inte bara för dig utan även för din träningspartner.
Tips! Kolla gärna på lite olika videoklipp på Youtube och härma proffsen! Här visar före detta världsmästaren i boxning lite grundtekniker.
De olika grenarna
Det finns många olika grenar inom kampsport och nedan följer en kort beskrivning av de vanligaste formerna:
Boxning
Den kanske mest klassiska och välkända kampsporten. Med två handskar utför du slagkombinationer på en boxningssäck eller mittsar som din träningspartner håller. Är oftast väldigt jobbigt och ger alltså riktigt bra resultat!
Kickboxning
Likt boxning fast även med sparkar. Det gör träningen, om möjligt, ännu jobbigare eftersom benen tar mycket energi att använda. I alla fall till en början innan du lärt dig en god teknik och kan slappna av.
Thaiboxning (Muai Thai)
En thailändsk kampsport som utöver slag och sparkar, även tillåter knän och armbågar. Det gör denna sport till ännu mer avancerad än boxning och kickboxning. Samtidigt finns det mer att öva på vilket gör att du får en mer varierad träning än exempelvis boxning.
Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ)
Som namnet antyder, en brasiliansk kampsport där du brottas med din motståndare. Nyckeln är att slappna av och teknik är ännu viktigare här än i t.ex. kickboxning. Detta eftersom du brottas med en motståndare som kan skada sig om inte du gör rätt. Ett lägre tempo än tidigare nämnda kampsporter.
Judo
Väldigt likt BJJ men med fler kast för att få ner motståndaren på golvet.
Karate
Japansk kampsport där det tillåts slag och sparkar, knän, armbågar och ibland brottning samt andra tekniker. Fokus är mer på långa kombinationer och traditionsenliga ritualer. Därför är karate i många fall inte lika jobbigt som andra kampsporter, eftersom mindre fokus läggs på själva träningen, jämfört med t.ex. Thaiboxning.
Taekwondo
Likt karate med mycket fokus på långa kombinationer men även atletiska sparkar. Normalt sett mindre jobbigt än exempelvis boxning.
Mixed Martial Arts (MMA)
Man hör det kanske på namnet, MMA är en mix av alla olika kampsporter. Träningen är oftast hård och med fokus på… Allt!
Skador
Väljer du att börja med sparring (efter att ha tränat ett tag) finns det en viss risk för skador. Ju mer kontrollerade och erfarna du och din motståndare är, desto mindre är risken för skador. Eftersom de flesta inte börjar med sparring är skador från sparring relativt ovanliga.
Väljer du istället att utöva kampsport som en ren träningsform är det inte nämnvärt mycket skador. Speciellt inte om du försöker få in rätt teknik, har ett par bra handskar och sköter din stretching. Annars är olika sträckningar inte en helt ovanlig skada.
Variation
Eftersom kampsport ger uthållighet och kondition, snarare än styrka, rekommenderar vi att komplettera kampsporten med gym. Då får du också den sista biten för en god hälsa, muskler.
Tips! På Sveriges Förbund för Kroppslig Hälsa kan du få gratis träningsprogram för gym. Där kan du också prenumerera på nya scheman varje månad, alla övningar kommer även med video och beskrivningar.
Hitta rätt
Om du är nyfiken på att prova en kampsport så kommer nästa fråga. Vilken kampsport ska du välja och vart ska du träna?
Med Swiftr kan du prova olika kampsporter och på olika anläggningar för att hitta det som passar dig bäst. Så här enkelt kommer du igång.
Sammanfattningsvis
Kampsport är en bra träningsform som ger dig nästan allt inom träning. Du kan dessutom utöva det en livstid och fortfarande har mycket kvar att lära. Vilket betyder att det är svårt att tröttna på. Har du inte testat än, gör det!