Sätt på dig 3D glasögonen och fram med 3D mattan

Den så kallade 3D mattan har blivit alltmer populär inom funktionell träning och är egentligen som en mindre yogamatta i gummi täckt med cirklar numrerade med sifforna 1-9. Siffrorna visar olika vinklar i grader för att placera fötter och händer på. Genom att använda dig av naturliga rörelser såsom knäböj, utfall, pressövningar och rotationer utmanar du kroppen i de flesta tänkbara vinklar.

Fördelarna med 3D träning

Eftersom att du utför övningar i flera riktningar lär du kroppen att belasta både leder och muskler i flera vinklar än en. På så vis blir du stark i rörelser som sker både framåt, bakåt, uppåt, nedåt, i sidled och diagonalt. Övningarna kan varieras i all oändlighet anpassat antingen efter vardagliga rörelser som att plocka upp något från marken, till olika typer av sporter. Förutom rörlighet och styrka har hjärnan ett viktigt finger med i spelet och utmanas både i koordinationsförmåga och balans. Genom att man dessutom ofta jobbar antingen vänster eller höger sida åt gången kan du enkelt urskilja sidoskillnader samt vilka svagheter du har och på så sätt träna för att bli så jämnsidig som möjligt. 

Så blir din träning 3D träning

Istället för 3D mattan kan du enkelt använda dig av koner eller postit-lappar som du placerar ut på golvet enligt siffrornas mönster på 3D mattan. Använd ditt ordinarie träningsschema och gör istället exempelvis knäböj med fötterna placerade på de olika postit-lapparna. Kombinera ett utfall med armsträckning mot en annan punkt. Gör mellan 10-15 repetitioner innan du förflyttar foten till en annan postit-lapp. För att inkludera mer styrka i övningarna kan du enkelt använda dig av viktväst, hantel, kettlebell eller medicinboll.

Se till att testa nästa gång du är och besöker något av våra partnerstudios gym som Swiftr erbjuder, ställ upp koner eller markera golvet med små postit-lappar och go bananas på 3D träning. Klicka dig vidare till vårt breda utbud av 200 studios runtom i Sverige för att besöka just den studio du vill träna på!