Hathayoga är den yogaform som nog de flesta ser framför sig när de tänker på yoga, och den typ av yoga som ligger till grund för de flesta andra former.

Ordet Hatha består av stavelserna ”ha” och ”tha” som betyder solen respektive månen. Hatha handlar om att skapa en balans mellan de olika energisystemen i kroppen och är en fysisk form av yoga där hela kroppen används. Den består av kroppsställningar som kallas asanas, shatkarma som är reningsprocesser, pranayama som är andningskontroll, koncentrationsövningar och meditation. Ordet yoga betyder förening, och därmed betyder hathayoga föreningen mellan solen och månen och de energier de representerar. "Ha" eller solen representerar också Shiva, maskulinitet och värme, medan "tha" eller månen representerar Shakti, femininitet och kyla. 

Positionerna i Hatha yoga handlar om att öppna och stänga muskulatur och leder, och på så sätt jobba med de motsatta energierna. Till skillnad från exempelvis Bikram Yoga är Hatha inte en strikt form av yoga. Klasserna utgår istället från en av läraren vald intention och ett tema. Utifrån dessa väls olika rörelser i sekvenser som följer temat. Kroppspositionerna, asanas, utförs också i ett långsammare tempo än till exempel Ashtanga, som är en mer dynamisk form av yoga. Vid utövande av Hatha yoga är det fokus på att vara närvarande och lägga märke till vad positionerna gör med kroppen och sinnet. När då en obehagskänsla dyker upp i en position, kanske för att den utmanar ett stelt område, handlar Hatha yogan om att andas igenom det och stanna kvar i positionen istället för att instinktivt backa tillbaka. 

Hatha yoga passar dig som: söker balans mellan kropp och sinne och vill ha en fysisk klass i kombination med meditation. Yogaformen är fri från tänk om prestation, så det passar perfekt om du vill ge dig själv en härlig stund på mattan med både stärkande positioner, stretch och övningar för andningen.

Såhär beskriver vår Swiftr-ambassadör Jan sin upplevelse av Hathayoga: "Jag fick lära mig att yogan jag gick på kallas Iyengar, som uttalas "aj ängar" och är en form av Hatha yoga. Den heter så på grund av grundaren. Klassen jag gick på innehöll en liggande, en sittande och en stående fas samt en liggande avslappning. Vi använde oss av både matta, block, remmar, bolster, filtar och stolar för att komma in i det olika positionerna. Det var inte ett hårt ansträngande pass, men det blir vad man gör det till. Jag som är ganska orörlig fick kämpa med en del av positionerna. Mycket av passet var dedikerat till stretch, främst baksida lår. Efter passet känner jag mig avslappnad, lugn och lite längre faktiskt. Mycket trevligt. Rekommenderas!"

Se vilka av alla våra Hatha-klasser du vill boka dig på här