Därför ska du testa yoga

Yoga har positiva effekter på både din fysiska och mentala hälsa. Yoga gör dig mer rörlig samtidigt som det stärker kroppen, ger dig bättre balans och kondition - beroende på vilken typ av yoga du väljer.

Du tränas i att fokusera, vara närvarande och känna in vad både kropp och knopp behöver. Yoga är bra både för att varva ned och samla en splittrad hjärna där många tankar har svårt att samsas, men också för att hitta ny energi och ladda om.

Förutom alla klasser som Swiftr erbjuder är det en träningsform du lätt kan utföra hemma när du gått ett par gånger och fått koll på de grundläggande positionerna inom yoga.

3 tips för att komma igång med yoga

#1 - Hitta din form av yoga
Som nybörjare handlar det om att hitta den form av yoga eller kombination av yogaformer som passar just dig, baserat på din utgångspunkt och dina mål. De flesta typer av yoga kan utföras av alla, men läs gärna på vad de olika klasserna erbjuder och testa några olika för att bilda dig en uppfattning om dina favoriter. Olika former av yoga kan också passa olika bra beroende på hur du mår just idag.

#2 - Jämför dig inte med andra
När du börjar gå på yoga-klasser – jämför dig inte med andra! Släpp allt vad prestation heter innan du ställer dig på din yogamatta. Vi har alla olika förutsättningar och erfarenheter och det är en av de bästa egenskaperna hos yoga: alla kan utöva det och anpassa träningen till sin nivå.
Börja försiktigt och lär känna din kropp och dagsform. Värm upp ordentligt innan du går på de mer avancerade eller fysiskt krävande positionerna, och kom ihåg att det aldrig ska göra ont.

#3 - Kom ihåg att ha kul!
Även om yogan kan verka allvarlig, tyst och ibland alltför avancerad både när det kommer till positioner och språk är det långt ifrån sanningen. Vågar du dig bara iväg kan vi lova att du möts av en härlig gemenskap där alla är välkomma.

Vanliga yogatermer

Namasté
Hälsningsfras som härstammar från Indien. Namasté sägs ofta i början och slutet av en yogaklass samtidigt som man håller handflatorna mot varandra och niger eller bugar. Handpositionen (Anjali Mudra) symboliserar hängivenhet, kärlek och vördnad.

Asanas 
Positionerna man står, sitter eller ligger i. Många har namn som är hämtade från djurriket, såsom kobra, nedåt- och uppåtgående hund och delfinen. Även naturen har inspirerat till många asanas, som t.ex. trädets och bergets position.

Banshas
Så kallade "kroppslås" man aktiverar för att vara stadig i sina positioner.

Drischt 
Den punkt man fäster blicken på. Ofta längst fram på mattan för att hitta och behålla balansen i krävande positioner.

Pranayama
Betyder ”kontrollerad andning” och handlar om olika andningstekniker. Vilken som används i positionerna kan skilja sig mellan olika yogaformer. En av de vanligaste teknikerna är att andras enbart genom näsan efter uppvärmningen och innan avslappningen.

Savasana
Positionen för avslappningen och återhämtningen efter en klass.

Vill du testa yoga i Stockholm, Malmö och Göteborg?

Swiftr passar allt från nybörjare till proffs.

Testa yoga med Swiftr