Att krama träd ska ge ett ökat välmående både psykiskt och fysiskt har det talats länge om. Att överlag befinna sig ute bland växtlighet och starka färger påverkar vårt humör och välbefinnande positivt. Men vad händer då när man slår två flugor i en smäll och både får endorfiner av träning och energi av naturen?

Friskheten i luften gör dig frisk

Att det känns friskt att andas in luft utomhus är det inte tu tal om, men det finns faktiskt en bakomliggande förklaring till just friskheten. När man befinner sig i naturen går kroppen per automatik in i ett viloläge. Tillståndet gör att kroppen får tid att investera i viktiga funktioner som ger goda hälsoeffekter. När vi känner oss helt trygga har kroppen exempelvis möjlighet att reproducera, bygga upp och förbättra vårt immunförsvar. Naturen med all dess lugn, multivitamin och näring som den förser oss med sägs råda bot på en del sjukdomar. Tecken visar på att luften som vi andas in från naturen innehåller gynnsamma ämnen för vår kropp. En teori är att vi får i oss bakterier genom naturens luft, som stärker vårt matsmältningssystem och på så vis möjliggör att vi kan bryta ner och ta upp viktiga ämnen som vi annars inte kan tillgodogöra oss.

Därför blir du lyckligare av utomhusträning

Naturens läkande och återhämtande effekt kan sänka högt blodtryck och öka stresståligheten. Kroppens vilotillstånd i naturen minskar kroppens stresshormon och gör istället utrymme för att lugn- och lyckohormon ska öka. Naturen och skogen främjar även det sociala välbefinnandet och skapar en ”vi” känsla, vilket innebär att vi uppträder mer positivt gentemot andra människor och blir lättare på gott humör. Så du som känner igen dig i att vara ett ”morgonbi” - morgonträna i grupp och ut i natur, bli aldrig sur!

Naturens mark ger bra förutsättningar för varierad träning

Utomhusmarkens underlag är en perfekt grund för att lyckas med varierad träning. Träning utomhus utan redskap fungerar alldeles utmärkt eftersom träning med hjälp av naturens resurser skapar omväxling i dina övningar. Genom att använda exempelvis ojämna stenar att göra armhävningar mot eller att göra ett ”stone jump” (box jump) skapar nivåskillnader beroende på vilken sten du väljer. Ojämnheterna i marken kräver också att kroppen parerar rörelser på ett mer effektivt sätt än på plan mark vilket leder till att du även använder småmuskler.

Så se till att testa någon av de drygt 65 utomhusträningar per vecka som Swiftr erbjuder genom våra partnerstudios och andas in frisk luft, bli frisk på insidan, låt svetten lacka och lyckoruset bubbla. Klicka dig vidare till vårt breda utbud av totalt över 1500 klasser i veckan för att hitta just det som du vill boka! 

Vill du testa utomhusträning i Stockholm, Malmö och Göteborg?

Swiftr passar allt från nybörjare till proffs.

Testa utomhusträning med Swiftr