Funktionell träning för att göra oss redo för vardagsäventyr

Precis som namnet antyder handlar funktionell träning mycket om att träna kroppen för att få den att bli funktionell och praktiskt för vardagens alla rörelser. Ofta använder vi flera av våra muskler i en enda rörelse, vi belastar muskler och leder i många olika vinklar – tänk vad som händer när vi exempelvis halkar på en isfläck på vintern. Funktionell träning gör att vi utvecklar koordinationsförmåga, balans, styrka och rörlighet, antingen generellt sett utifrån rörelser i vår vardag eller rörelser mer specifikt efter en idrott. Tränar man exempelvis tennis sker mycket explosiv förflyttning och belastning i sidled, därför kan funktionell styrka för just dessa moment vara en stor fördel.

Involvering av många muskler leder till effektiv träning

Tillskillnad från den klassiska discoträningen bicepscurlen där man isolerar kroppen för att fokusera på en specifik muskel, i detta fall framsida överarm, vill man i funktionell träning involvera så många muskler som möjligt. Fördelen med funktionell träning är att alltifrån större, explosiva muskler till mindre så kallade micromuskler aktiveras. På så vis är just denna träningsform otroligt effektiv och gör kroppen väldigt allsidigt tränad. Nedan följer tre tips på hur du kan väva in funktionell träning i din träning:

#1 Go bananas på verktygen i gymmet och utför dina vanliga gymrörelser

Istället för att utföra dina övningar enligt träningsschemat som vanligt använd TRX-band, medicinboll, pilatesboll och halv balansboll för att göra dina övningar. Den ordinarie plankan eller armhävningen kan plötsligt förvandlas till en flerdimensionell, funktionell övning med händer eller fötter, eller varför inte både och, på pilates- eller medicinboll. Den klassiska knäböjen utmanas enkelt genom att den utförs på en halv balansboll, och balanssinnet får sig en prövning med bakre benet i TRX-ögglan i ett utfall.

#2 Använd träpinnen och sluta maska i pauserna

Den där träpinnen som finns på alla gym som ser ut som skaftet till en städmopp, vad är den egentligen till för? Pinnen kan användas just för funktionell träning genom att exempelvis öva på rörlighet utan vikt. Testa hur långt du lyckas sänka rumpan i ett knäböj, behålla hälarna i golvet samtidigt som du håller pinnen ovanför huvudet. Hur rörlig är du? Använd pauserna mellan seten i ditt träningsprogram och involvera träpinnen i diverse balans och rörlighetsövningar.

#3 Utmana kroppen med nya träningsformer

Att man blir bra på det man tränar ofta känner många till, därför är det suveränt att variera sin träning för att bli mer allsidig och testa nya träningsformer som innefattar balans, hopp och skutt, vridningsmoment och koordination. Emma som är instruktör i bland annat Funktionell Cirkel på vår partnerstudio World Class Vasastan berättar att ett enkelt knep för att träna funktionellt är att göra rörelser som aktiverar hela kroppen. Att dessutom variera mellan explosiv och mer kontrollerad träning samt inkludera vridmoment i övningarna gör att träningen blir med funktionell. Eftersom hela kroppen är med och jobbar menar hon att vikten du använder inte är det väsentliga utan rörelsen blir tung och effektiv ändå. Ha som mål att testa en ny träningsform per vecka, utnyttja gruppträningen där en instruktör finns på plats och kan tala om hur rörelserna ska utföras. Så låt oss börja redan denna vecka, in och boka ett nytt pass som du inte provat på. Flera av de cirkelpass som Swiftr erbjuder via våra partnerstudios inkluderar funktionell träning, så klicka dig vidare till vårt breda utbud av över 1500 klasser i veckan för att hitta just det som du vill boka! 

 

Boka klass

Testa Swiftr