Lakto-, ovo- och pesco- löser allt

Vanliga typer av vegetarianer är:

  • Laktovegetarianerna som äter mejeriprodukter,
  • Ovovegetarianer tillåter sig att konsumera ägg,
  • Pescovegetarian som även äter fisk och skaldjur.

Alla dessa tre grupper av vegetarianer får i regel i sig tillräckligt mycket högkvalitativt och lättsmält protein. Veganer är den mest strikta gruppen av de traditionella vegetarianerna då de enbart äter växtbaserade livsmedel. Då undviker de t ex ofta även honung och jästprodukter. Det är faktiskt bara veganerna som löper stor risk att verkligen kan hamna i proteindiket och måste vara väl pålästa och medvetna för att ge musklerna det protein de behöver.

Så här lyckas en vegobuilder

Som tränande person finns det en hel del knep att ta till för att verkligen maximera intag, upptag och användande av proteinet i en vegansk kost. Här följer några av de mest effektiva:

 

#1 - Tillaga maten väl

Speciellt när det gäller fullkornsprodukter och baljväxter då dessa innehåller antinutrienter som hämmar proteinnedbrytningen. Värme inaktiverar antinutrienterna och tryckkokning är bra, liksom konserverade bönor, ärtor och linser.

#2 - Finfördela maten

Att göra nötsmör, en slät majssoppa (med mixer) eller hummus ger ett något bättre upptag av proteinerna i dessa livsmedel.

#3 - Tugga maten väl

För maximalt upptag av näringen bör du tugga maten väl.

#4 - Grodda maten

Ofta ger groddning högre proteinhalt, förutom alla andra fördelar det för med sig. 

#5 - Använd veganska proteintillskott

Använd veganska proteintillskott när du känner att du inte riktigt får i dig tillräckligt. Idag finns det bl a proteinpulver gjorda av ris, soja, havre, ärtor, hampa, nötter och mycket mer så variationen är inget problem.

#6 - Plugga på om proteinrika vegetabilier

Lär dig vilka vegetabilier som faktiskt är mest proteinrika. Ibland överraskas man och resultaten är bara en googling bort.

#7 - Variera dina proteinkällor

Det är viktigt både med avseende på att få alla essentiella aminosyror och därmed en komplett aminosyraprofil, och med avseende på risken för intoleranser. Det förekommer att de som äter väldigt mycket av en enskild proteinkälla, t ex soja, blir intolerant mot det.

#8 - Kosttillskott

För den som verkligen vill gardera sig finns det kosttillskott med enbart essentiella aminosyror. De smakar illa men fungerar bra. Var dock noga med att de kommer från veganska källor så att du inte kompromissar kring din kost.

 

Jag hoppas att mina tips kan guida dig i den veganska matdjungeln och att du utan problem kan bygga en stark kropp med en vegansk kosthållning.

Jag önskar dig lycka till med kost och träning!