Svaret beror på vad du ska använda den till, hur mycket du kan och vill spendera och vad du prioriterar. Det är viktigt att tänka på hur ofta den kommer att användas, om den ska användas för enbart hemmabruk eller om du vill ta med den till veckans alla klasser, om du svettas mycket samt vilken typ av yoga du främst kommer använda den till.

Om du har möjlighet att prova några olika mattor innan du bestämmer dig är det toppen. Viktigast är såklart att den känns bekväm, det kan till exempel vara bra med en tjockare matta om du gör mycket yinyoga men passa sämre om yogan innehåller många balansmoment. En tjock matta kan också vara jobbigare att bära med sig, medan en nätt variant kan kännas för tunn under exempelvis knän och höfter i vissa positioner. Något annat som är viktigt att tänkta på är greppet: svettas du mycket kan det vara klokt att välja en matta som har lite mer struktur och är tillverkad i gummi eller bomull för att undvika att du glider med händer och fötter.

Till sist spelar självklart också pris och utseende roll. Fundera över om du är en sådan som lätt tröttnar på roliga färger och mönster, vet med dig att du älskar variation eller om du föredrar mer diskreta men klassiska varianter. Vill du gärna förnya dig eller är en ”periodare” när det kommer till yoga kan du med fördel välja en billigare matta, medan det kan vara värt att investera i en matta med både bra kvalitet och tidlös design om du vill ha ett mer långsiktigt hållbart köp. För kom ihåg: du får det du betalar för – både mattans kvalitet och hållbarhet samt hur miljövänlig den är ökar ofta i takt med att priset stiger (till en rimlig nivå såklart).

Ta med dig dessa tips när du ger dig ut i yogamattedjungeln för att hitta din perfect mat(ch) - så du är redo att boka in dig på alla Swiftrs många yogaklasser. Namaste!

PS! Ett knep för att ge din matta en ökad livslängd men också hålla sig fräschare är att tvätta den regelbundet. Googla din typ av matta följt av tvättråd för att hitta det sätt och de produkter som passar din variant bäst!

 

 

Källa: https://yogobe.com/se/blog/vilken-yogamatta-ska-jag-valja