Vad är Yin Yoga?

Yinyoga är den lugnaste formen av yoga och kännetecknas av mjuk stretch i passiva positioner, till skillnad från exempelvis Hatha yoga och Bikram yoga som är mer fysiska yogaformer. Varje ställning hålls under en längre tid och fokus ligger på stillhet och medveten närvaro. Målet med yinyoga är att påverka kroppens fascia, vilket är bindväv som håller muskler och muskelgrupper på plats när de spänns. För att påverka bindväven istället för musklerna bör maxläget i stretchen undvikas, välj istället en nivå av stretch som du kan hålla i minst 3–5 minuter. Runt ländrygg och höfter sägs inte bara fysiska utan även emotionella spänningar ofta sitta, och därför läggs extra fokus på dessa områden. Genom att andas flödande och naturligt genom näsan hjälper du kroppen att slappna av.

Vem passar Yin Yoga för? 

Yinyogan är återhämtande och passar extra bra för dig som har problem med stelhet och smärta i kroppen, då det är en terapeutisk form av yoga. Det är också bra för dig som är stressad, har svårt att samla tankarna, upplever att du har för mycket eller för lite energi eller om du är överstimulerad. Yin yoga kan dock utövas av alla och kräver ingen tidigare erfarenhet av yoga.Ofta används olika hjälpmedel under klasserna, såsom block, filtar och bolster, som är en mjuk kudde, för att utifrån egna förutsättningar anpassa positionerna (se bild ovan). Så du som gillar lugna klasser och har ett behov av att slappna av, samt vill bli mer rörlig och lätta på spänningar i kroppen, se till att testa! 

Såhär beskriver Swiftr-ambassadören Sofia sin upplevelse av yinyoga:Det bästa sättet för mig att varva ner efter en lång dag är Yin Yoga. När man tillåter sitt sinne för att sakta ner och sin kropp att stretcha ut i längre stunder så landar man ofta i en väldigt meditativ sinnesstämning. Detta ger mig en chans att bearbeta dagen som gått och all eventuell stress som den inneburit men även att kunna njuta av allt det härliga som har hänt.”

Unna dig en paus från allt vad vardagen innebär och boka din Yin Yoga klass!

 Testa yoga med Swiftr

Vill du läsa om fler yogaformer? Här kan du läsa om Hatha Yoga och om Bikram Yoga.